Sıfır Atık Nedir? Sıfır Atıkla Yaşam
Dünya nüfusunun her geçen gün artması ve bu nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için endüstriyel üretimin çoğalması, ortaya çıkan atık miktarının da sürekli olarak artmasına neden oluyor. Çoğunluğu geri dönüştürülmeyen ya da dönüştürülemeyen bu atıklar, içerisinde pek çok türün yaşadığı dünyanın geleceği için büyük bir tehdit. Her gün daha tehlikeli bir boyut kazanan bu tehditten kurtulabilmek için bireysel olarak atılabilecek pek çok adım mevcut. Sıfır atık yaşam tarzının benimsenmesi de bu adımlardan biri. Sıfır atık projesi; israfın önlenmesi, gereksiz atık üretiminin önüne geçilmesi, atık üretiminin minimize edilmesi, atıkların geri dönüştürülmesi gibi bir dizi amaçtan hareket eder.
Kontrolsüz bir şekilde atık üretmek, dünyanın hızla büyük bir çöplük haline gelmesine neden oluyor. Sıfır atık anlayışının bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi hem bugünün hem de yarının dünyasının korunmasını sağlar. Okyanuslarda biriken ve milyon tonlarla ifade edilen çöp adaları, düşüncesizce atık üretmenin bir sonucu. Okyanusta yaşam dengesi ile gezegenin tüm yaşam dengesinin bağlantılı olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman, sıfır atığa geçilmeyen her gün yeni felaketlere davetiye çıkarmak anlamına geldiği söylenebilir.
Sıfır atık anlayışı her şeyden önce doğayı ve doğal dengeyi korur. İnsanlar başta olmak üzere, diğer canlı türlerinin yaşam haklarını destekler. Bununla birlikte bireysel ve ulusal ekonomiyi kalkındırır. İsraf sonucu ortaya çıkan atıklar ve bu atıkların toplanması, depolanması ve yok edilmesi için ulusal ekonomilerden büyük bütçeler ayrılır. Sıfır atıkla yaşamak, bu bütçenin elde kalmasını sağlar. Ayrıca sıfır atıklı yaşam, ev bütçesini de korur.
İlginizi Çekebilir: https://www.octoen.com/organic-fertilizer Organik Gübre Nedir?
Yaşam konforundan ve ihtiyaçlardan hiç taviz vermeden, daha az atık ile yaşayabilmek mümkün. Bunun için bireysel, endüstriyel ve devlet olarak çeşitli adımlar atılabilir. Endüstriyel alanda sürdürülebilir üretim tekniklerinin benimsenmesi ile üretim aksatılmadan daha çevreci hale getirilebilir. Ayrıca endüstriyel simbiyoz ile farklı işletmeler arasında bağ kurarak, atıklar yeniden hammadde olarak kullanılabilir. Bu durumda işletmeler birbirlerini beslemiş olur ve aynı zamanda üretim maliyetleri de azalır. Devlet olarak halkın bilinçlendirilmesi ve işletmelerin sıfır atık anlayışına uygun hale getirilmesini teşvik etmesi gibi adımlar atılabilir. Atıkların geri dönüştürülmesi için kalabalık kentlere ayırma ve geri dönüştürme üniteleri yerleştirilebilir. Bireysel olarak da tek kullanımlık ürünlerden uzak durmak, atık ürünleri farklı şekillerde yeniden değerlendirmek gibi önlemler alınabilir.
Sıfır atık ile yaşamak isteyenler için hem dünyada hem de Türkiye’de pek çok örnek var. Sıfır atıklı yaşam uygulamalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir: