1. Octoen
  2. Blog
  3. Organik Gübre Nedir? Nasıl Yapılır?
Organik Gübre Nedir?

Tarımda verimliliğin sağlanabilmesi için, ekim yapılacak toprağın azot, fosfor, kalsiyum, kükürt, potasyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengin olması gerekir. Bu minerallerin toprakta yeterli düzeyde bulunmaması, ekilen üründen yeterli verim alınamaması ya da ürünlerin hiç gelişmemesi gibi sorunlar yaratır. Gübreler ile bahsedilen mineraller bakımından fakir olan topraklara, bu mineraller dışarıdan verilir. Ancak kimyasal gübreler toprağın doğal yapısını bozar, yeraltı su kaynaklarını kirletir ve uzun vadede toprakları çoraklaştırır. Bu sorunları yaşamadan üretimde verimlilik artışı için de organik gübre kullanılması gerekir. Organik gübreler, tamamen doğal yöntemlerle elde edilen ve herhangi bir şekilde toprağı kirletmeyen gübrelerdir. Bu gübrelerin farklı türleri bulunur.

Organik Gübre Nasıl Yapılır?

Organik Gübre Nasıl Yapılır?

Tek bir organik gübre türü olmadığı için, tek bir tariften söz etmek de olanaksız. Evlerde ya da bahçelerde kullanmak için üretilen organik gübreler yemek, meyve ve sebze gibi atıklarından elde edilen kompostlar ile yapılır. Evde yapılacak kompostlar ile saksıda ya da bahçede yetiştirilen bitkilerin gübre ihtiyacı karşılanabilir. Büyük tarım arazileri için kullanılan pek çok organik gübre türü var. Bunların ortak noktası; üretimleri esnasında hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması, üretim ve kullanım esnasında çevreye zarar vermemesi ve toprağa hiçbir zarar vermemesidir.

Faydaları Nelerdir?

Faydaları Nelerdir?

Organik gübreler, toprak için pek çok fayda sağlar. İlk olarak topraktaki azot, fosfor, kalsiyum, kükürt, potasyum ve magnezyum minerallerinin düzeyini artırdıkları söylenebilir. Toprağın bu minerallerce zenginleştirilmesi, ekimi yapılan ürünlerin verimlilik düzeylerinin artmasını da beraberinde getirir. Üstelik bu gübreler ile üretilen besinler, kimyasal gübrelerde olduğu gibi insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmaz. Organik gübreler, bitkinin her döneminde kullanılabilir. Kimyasal gübrelerde olduğu gibi yakıcı bir etkiye sahip olmadıkları için, erken dönemde atılmaları bitkiye zarar vermez. İstenilirse ekim esnasında ya da ekim öncesinde bile gübreleme işlemi yapılabilir. Organik gübre kullanılan tarım arazilerinde, bitkiler daha güçlü köklere sahip olur. Ayrıca hastalıklara ve haşerelere karşı da yüksek direnç gösterir. Toprağın su tutma potansiyeli bakımından da organik gübreler iyi bir katkı sağlar.

Daha çok bilgi için diğer yazımıza göz atabilirsiniz: https://www.octoen.com/benefits-organic-fertilizer Organik Gübrenin Faydaları

Organik Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Organik Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Tarım için kullanılan organik gübrelerin farklı türleri bulunur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çiftlik Gübresi: Geleneksel olarak yüzyıllardan beri kullanılan çiftlik gübresi, çiftliklerde bulunan sığır ve koyun gibi hayvanların dışkılarından meydana gelir. Bu dışkılar hiçbir işleme tabi tutulmadan, doğrudan tarla yüzeyine serilebilir.
  • Kompostlar: Organik atıkların karıştırılması sonucu elde edilen kompostlar da güçlü doğal gübreler arasında yer alır. Kompost yapmak için her türlü organik atık kullanılabilir. İlginizi Çekebilir: https://www.octoen.com/products Evsel & Sanayi Tipi Kompost Gübre Makinelerimize Göz Atabilirsiniz.
  • Tavuk Gübresi: Tavuk çiftliklerinde biriken tavuk dışkıları da organik gübre olarak kullanıma uygundur.
  • Solucan ve Yarasa Gübreleri: Son yıllarda popüler olan bu iki gübre türünün elde edilmesi, diğer organik gübrelere göre daha zordur. Ancak toprak için sundukları mineraller daha fazladır.

Organik Gübre Nasıl Kullanılır?

Organik Gübre Nasıl Kullanılır?

Organik gübreler kullanılırken, farklı yöntemlere başvurulur. Gübre türüne bağlı olarak, kullanım biçimi de değişiklik gösterir. Sıvı haldeki organik gübreler, tarlaya verilecek su içerisine karıştırılarak kullanılabilir. Ancak burada ölçeklemenin iyi yapılması gerekir. Katı gübrelerde ise her gübre türünde farklıdır. Toprağa gereğinden fazla gübre vermek, bitkilerin yanmasıyla sonuçlanabilir. Özellikle solucan gübresi ve yarasa gübresi gibi güçlü organik gübre çeşitleri kullanılırken, ölçülü uygulama yapılmasına dikkat edilmelidir. Çiftlik gübrelerinin ince bir tabaka oluşturacak kadar toprak yüzeyine serilmesi yeterli olur. Aynı zamanda kürekle serperek de uygulama yapılabilir.